Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Binnur Alış Ceylan

Çalışma Saatlerimiz : Pazartesi-Cuma 09:00-18:00
  Telefon : 0 (224) 220 50 60

Sıkça Sorulan Sorular

Artikülasyon (sesletim) bozukluğu nedir?

Kişinin konuşma seslerini yanlış üretmesidir. Bu durum kişinin konuşma anlaşılırlığını düşürür. Örneğin /k/ sesi yerine /t/ sesinin kullanılması. Artikülasyon bozukluğu Uzm. Dil ve Konuşma Terapistlerinin yardımı ile düzeltilebilmektedir.

Fonolojik bozukluk nedir?

Fonolojik bozukluk, konuşulan dilin sesbilgisini edinme güçlüğüdür. Birey konuşma seslerinin dizilişiyle ilgili güçlük yaşamaktadır. Bir konuşma sesi yerine başka bir ses kullanma, ses ekleme, ses düşürme görülebilir. Genellikle yapılan hatalar tutarsızdır. Birey, hedef konuşma sesini doğru olarak üretse bile doğru yerde kullanmadığı için konuşma anlaşılırlığı etkilenmektedir.

Artikülasyon (sesletim) bozukluğu kendiliğinden düzelir mi?

Bu konuşma problemi nadiren kendiliğinden düzelme gösterebilir, fakat kalıcı olma durumunda kişinin kendini ifade etme ve diğer bireylerle iletişim sorunu yaşamaması adına mutlaka bir dil ve konuşma terapistine başvurması önerilmektedir.

Kişinin hayatını nasıl etkiler?

Artikülasyon bozukluğu yanlış üretilen konuşma seslerinin sayısına göre konuşma anlaşılırlığını önemli düzeyde etkilediği için, kişide iletişim sorunlarına yol açacaktır. Bu durum da özellikle çocukların yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir.

Yetişkin bireylerde artikülasyon (sesletim) terapisi cevap verir mi?

Artikülasyon terapisi her yaştan bireye uygulanabilir. Fakat yaş ilerledikçe terapi süreci de uzayabilir. Terapinin etkililiği için terapistin önerilerini yerine getirmek çok önemlidir.

Artikülasyon bozukluğunun nedenleri nelerdir?

Artikülasyon bozuklukları bazı yapısal bozukluklara (serebral palsi, yarık damak-dudak, işitme kaybı) bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunun dışında herhangi bir nedene bağlı olmadan işlevsel olarak da kişide artikülasyon bozukluğu ortaya çıkabilir.

Kekemelik nedir?

Kekemelik bir akıcılık bozukluğudur. Konuşma anında ses-hece tekrarları, ses uzatmaları, duraklamalar, ses eklemeler, tutulmalar ve ikincil davranışlar (başını sallama, elini bacağına vurma, ayağını sallama gibi) görülmektedir.

Kekemelik kendiliğinden geçer mi?

Çocukluk çağında başlayan erken dönem kekemelikte kendiliğinden düzelme görülebileceği gibi, takılmaların şiddetinde artış da görülebilir. Bu nedenle bireyde kekemelik belirtileri gözlemleniyorsa Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti tarafından değerlendirilmeli ve değerlendirme sonucuna göre terapiye başlanmalıdır.

Kişinin hayatını nasıl etkiler?

Kekemelik her yaşta kişinin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Kekemeliği olan kişi, takılmalar nedeniyle kendisini sosyal hayattan mahrum bırakabilir.

Yetişkin bireylerde kekemelik terapisi cevap verir mi?

Yetişkin bireylerde terapi etkililiği bireyin takılma şiddetine ve terapinin gerektirdiklerini yerine getirmesine göre değişmektedir. Bireyin terapist tarafından belirlenen aralıklarda terapi oturumlarına düzenli olarak katılımı gerekmektedir.

Kekemeliğin nedenleri nelerdir?

Kekemeliğin belirlenmiş tek bir nedeni yoktur. Çeşitli faktörler takılmaların ortaya çıkmasında ya da artış göstermesinde etkili olabilmektedir. Kekemeliğin nedenlerinin psikolojik olduğu düşüncesi yanlıştır. Ancak psikolojik faktörler takılmaların artmasında ya da ortaya çıkmasında tetikleyici olarak görülebilmektedir.

Afazi nedir?

Edinilmiş dil bozuklukları çerçevesinde ele alınan afazi, inme ya da kafa travması sonrasında beyindeki dille ilgili bölgelerin hasar almasıyla gelişen bir dil bozukluğudur. Konuşmanın yanı sıra bireyin anlama, okuma ve yazma becerileri de etkilenebilmektedir.

Afazi kendiliğinden geçer mi?

Bazı vakalarda kendiliğinden iyileşme görülse de, çoğunlukla inme tipine göre kendiliğinden iyileşme görülmeyebilir. İlk iki sene bireyin iyileşme göstermesi adına çok önemlidir. Bu nedenle vakanın dil ve konuşma terapisti tarafından değerlendirilip, en kısa sürede kendisine uygun bir terapi programına başlatılması önerilmektedir.

Afazi nedenleri nelerdir?

Afazi beyindeki dil bölgelerinin inmeye bağlı olarak hasara uğramasıyla ortaya çıkmaktadır. Beyin hasarı inme dışında kafa travması, beyin tümörü gibi beyni etkileyen durumlarda da oluşabilmektedir.